
Yurtdışında eğitim görmek isteyen öğrencilerin en çok karşılaştığı meselelerden birisi “niyet mektubu”dur. Yurtdışında eğitim görmek istediğiniz üniversiteye kabul aşamanız süresince, göz önünde bulundurmanız gereken etmenlerden birisi olan niyet mektubu, uygun bir şekilde yazıldığı zaman kabul edilme sürecinizi fazlasıyla hızlandırabilecek ve kolaylaştırabilecek bir belgedir.
Peki, “niyet mektubu” nedir ve nasıl yazılır?
Niyet mektubu, yurtdışında eğitim almak için başvuracağınız üniversiteye neden başvurduğunuzu, o üniversiteden alacağınız eğitim ile ne yapmak istediğinizi ve üniversitenin idealleri ile ne kadar uyumlu olduğunuzu belirtmeniz gereken resmi bir belgedir.
Niyet mektubunu göndereceğiniz bir kişi varsa onun adresini ve adını mektuba yazmanız son derece önemlidir. Şayet “irtibat kişisi” olarak tanımlanan bu kişiye sahip değilseniz, “Sayın Bay/Bayan” şeklinde mektuba başlamanız sizin için uygun olacaktır. Niyet mektubunun, üniversitenin eğitim verdiği dilde veya bulunduğu ülkenin dilinde yazılması ise çok önemli bir detaydır. Dilekçe, kompozisyon, dil bilgisi ve cümle kurallarına uyulmasıysa son derece gereklidir. Yurtdışına yapılacak bir lisans başvurusu için yazılacak bir niyet mektubu genellikle 400-600 kelime uzunluğundadır. Kariyer hedefinizi, eğitim almak istediğiniz üniversiteden öğreneceklerinizi nasıl kullanacağınızı ve üniversiteye veya bölüme yapabileceğiniz katkıları mektupta belirtmek size fayda sağlayacak bir eylemdir.
Bir niyet mektubu hazırlarken, yurtdışında eğitim almak için başvuru yapacağınız üniversiteye hitaben yazılmış ve kabul almış diğer niyet mektuplarını incelemeniz, nasıl bir içerik hazırlamanız gerektiği ve sayfa düzeni hakimiyeti açısından son derece kritiktir. Bu sebepten dolayı niyet mektubunuzu yazmadan önce derinlikli bir araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.
Peki, niyet mektubu neden böylesine önemlidir?
Birçok üniversitede, niyet mektubunu inceleyen kurul, son derece deneyimli ve profesyonel öğretim görevlilerinden oluşmaktadır, haliyle bu öğretim görevlilerinin sizin hakkınızda edineceği izlenim, üniversiteye kabul edilme sürecinizde büyük bir önem arz etmektedir. Şayet iyi yazılmış bir niyet mektubuyla, kuruldaki öğretim üyelerini etkilemeyi başarabilirseniz, yurtdışında lisans veya yüksek lisans alma eğitiminizi alma hayalinizi gerçekleştirmeniz sadece bir an meselesidir. Detaylı ve profesyonelce hazırlanmış bir niyet mektubu, kurula söz konusu kurumda eğitim alma konusundaki ciddiyetinizi de göstereceği için yurtdışında alınacak bir eğitim başvurusunun en önemli adımlarından biridir
Özetlemek gerekir ise, üniversitede bulunma niyetinizi ve üniversiteden mezun olduktan sonra yapacaklarınızı dil bilgisi kurallarına uyarak duru bir anlatımla açıkladığınız profesyonelce yazılmış bir niyet mektubu yurtdışında alacağınız lisans veya yüksek lisans eğitiminin kilometre taşlarından birisi olacaktır.
Niyet mektubu yazma ile ilgili daha detaylı bilgi almak, yurtdışındaki üniversiteler hakkında bilgi edinmek için, Draft Yurtdışı Eğitim’in alanında uzman eğitim kadrosuyla İstanbul, Ankara ve İzmir’de bulunan ofislerini ziyaret ederek detaylı ve doğru bilgi alabilir, yurtdışı eğitimi konusunda sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz. Draft Yurtdışı Eğitim ayrıcalığı ile doğru ve güvenli bir şekilde kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz.