
Toronto, Kanada’nın en büyük şehri olup Kuzey Amerika’nın en kalabalık beşinci şehridir. İklimi aynı enlemdeki diğer şehirlere göre (ör. Kuzeyde Bordeaux/Fransa ve güneyde Christchurch/Yeni Zelanda) daha serttir; yazları daha sıcak, kışları ise nispeten daha soğuk geçer. Dünyanın en çok kültürlü şehirlerinden biridir ve bunu nüfusunun yarısının göçmenlerden oluşmasına borçludur. Toronto, çok geniş bir kültür, dil, mutfak ve sanat yelpazesine sahip olmaktan övünç duyar.
Forbes’e göre Toronto, Dünyanın en güçlü ekonomisine sahip 10 şehrinden biridir. Kanada’nın finans başkentidir. Kuzey Amerika’da San Francisco ve New York’tan sonra IT şirketlerinin en yoğun olduğu şehirdir. BT ve gelişmiş finansal gücüne ek olarak Ontario’nun hidroelektrik ve ham madde gibi doğal kaynaklar bakımından zenginliği, Toronto’yu Kanada’nın en önemli endüstri merkezlerinden biri haline getirmiştir. Ayrıca Green Bin’in şehir çapındaki atık yönetimi programı beğenileri toplarken, Forbes Magazine’de yer alan bir habere göre Dünyanın en temiz 50 şehrinden 21. olmayı başarmıştır.
Toronto'da ulaşım:
Toronto Transit Commission TTC (Toronto Ulaşım Birimi) Kuzey Amerika’nın en geniş toplu ulaşım sistemidir. TTC'nin geniş kapsamlı, güvenilir otobüs ve tramvay ağı, genişletilmiş bir yeraltı metro sistemi ile birbirine bağlıdır. Tek bir koridorda Toronto’nun merkezine giden denizyolu, bisiklet yolu, demiryolu ve karayolu gibi pek çok ulaşım seçeneği bir araya gelebilmektedir. TTC kullanmak için, 145 C$’a aylık bilet satın alabilirsiniz.
Ayrıca merkezde yoğun olarak kullanılan bir Zipcar sistemi vardır. Üyeli araba paylaşım sistemi olan Zipcar servisinde saatlik ücretlendirmek yapılır.
400 serisi otoyollar Toronto’nun göbeğinde birleşir. Kuzey Amerika’nın en işlek otoyolu olan 401, Ontario ve Toronto’nun altyapısının belkemiğidir.
Toronto'da yeme-içme:
Çok sayıda öğrencinin yaşadığı Toronto’da, restoran ve kafe işletmecileri sundukları ürünlerin yanı sıra fiyat konusunda da rekabet halindedir. Bu sayede yeme-içme fiyatlarında her bütçeye uygun bir yer bulmak mümkündür.
Örneğin şehrin ünlü pizza zinciri Big Slice, 4$’ın altında görüp görebileceğiniz en büyük pizza dilimini sunuyor. Oturarak yemek yiyebileceğiniz bir yer arıyorsanız Messini Authentic Gyros menüsü 6$’ın altında yiyeceklerle dolu.
Evde yemek yapmayı sevenler için ise örneğin 12’li büyük yumurta paketi 4,10 C$, 500 gr. yerli üretim peynir 11 C$, 1 kg. domates 3,90 C$, 1 litre süt 2,82 C$ civarındadır.
İş bölgesinde normal bir öğle yemeği (içecek dahil) 17 C$, bir fastfood restoranında Big Mac ayarındaki bir menü ise 10 C$ civarındadır.
Toronto'da konaklama:
Fiyatlandırmasına geçmeden önce, Kanada’nın en büyük eyaleti olan Toronto’da suç oranının en düşük olması, iyi okulların bulunması ve merkeze ulaşım bazında değerlendirildiğinde yaşanabilecek en iyi yerler şunlardır;
The Beaches, Ontario Gölü’nün kıyısında, Toronto’nun finans/ticaret bölgesinden birkaç kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. The Beaches’dan ticaret bölgesine ulaşmak tramvay ile yarım saat civarı sürmektedir. Bölge, sakinlerine ve ziyaretçilerine her geçen gün artan restoran ve barlarıyla aile dostu bir kafe kültürü sunmaktadır.
Bloor Village West/Roncesvalles/High Park birbirlerine bitişik üç semttir. Bu üç semt de görece pahalı olmakla birlikte sokakları oldukça güvenli, sessiz, sakin ve yapraklarla doludur.
Burlington’da,3000 hektardan fazla alan üzerinde; bir park, sekiz golf sahası, dört kapalı ve iki açık havuz, üç süs havuzu, yedi buz pisti ve altı halkevi bulunur.
Markham, son 30 yılda gözle görülür bir büyüme yaşamış bir semt olup günümüzde Apple, IBM, Lucent, Motorola, Toshiba ve Sun Microsystems gibi şirketleri barındırdığı için kendisini Kanada’nın teknoloji başkenti olarak adlandırmaktadır.
Richmond Hill, doğa parkuru, oyun alanı, spor ve atletizm sahaları, piknik alanı ve tenis kortu içeren 166 parka ev sahipliği yapmaktadır.
Standart bir muhitte 85 m2, eşyalı bir dairenin aylık kirası 2.036 C$ iken, yine standart bir muhitte 45 m2eşyalı bir stüdyo dairenin aylık kirası 1.500 C$ ve sosyal tesislerde bir kişilik 45 m2 alanın bir aylık (ısınma, elektrik, gaz dahil) ücreti 89 C$’dır. Öğrenci yurtları ise aylık ortalama 790 C$’dır.
Toronto'da sosyal etkinlikler:
Toronto’da, BuskerFest, Caribana, Taste of Danforth, Pride, Nuit Blanche gibi pek çok festival düzenlenir, bunların hepsi ücretsizdir. Ayrıca Dundas Square’de sık sık konserler ve etkinlikler olur. Gece hayatının hareketli olduğu Toronto’nun yaz akşamlarında Trinity Bellwods parkında ücretsiz film geceleri düzenlenir.
Toronto’da Yorkdale, Eaton Centre gibi büyük alışveriş merkezlerinin yanı sıra Queen Street’te eşsiz butikler ve Bloor Street’te üst kalite mağazalar bulunmaktadır.
Fiyatlar ise ortalama olarak;
İki kişilik sinema bileti 29 C$, tiyatro bileti ise en iyi koltuklar için 229 C$, merkezde bir aylık spor salonu üyeliği kişi başına 71 C$, semtinizdeki bir barda iki kişilik akşam yemeği 60 C$ ve bir bira 7 C$ şeklindedir.
Toronto'da ortalama yaşam maliyetleri
Ulaşım: 145 C$
Yeme-İçme: 500 C$
Konaklama: 780-2000 C$
Sosyal Yaşam: 350-400 C$