DRAFT BLOG

Yurtdışında Üniversite Okumak İçin Ne Gerekir?

Yurtdışında okumak, yüzlerce yıllık geçmişe sahip kaliteli ve köklü üniversitelerde eğitim alarak parlak bir geleceğin kapılarını aralamak, neredeyse her gencin hayalidir. Yurtdışında eğitim almanın beraberinde getireceği sayısız avantajın bunda rolü büyüktür. Yurtdışı eğitim, pek çok açıdan eğitimden çok daha fazlasını sunar; ömrünüz boyunca unutamayacağınız bir yaşam deneyimidir. Bu nedenle her yıl ülkemizden binlerce öğrenci, yurtdışında üniversite okumak, yüksek lisans yapmak veya yabancı dil eğitimi gibi amaçlarla yurtdışına çıkmaktadır. Peki ama yurtdışında üniversite okumak için ne gerekir? Hangi koşullar karşılanmalı, nasıl bir bütçe belirlenmelidir? Bu yazımızda merak ettiğiniz bu konulara kısaca yanıt vermeye çalışacağız. 

Yurtdışında üniversite okumak için taşımanız gereken koşullar ülkeden ülkeye değişmekle birlikte bazı genel kurallardan bahsetmek mümkündür. Örneğin, lise diplomanız ve transkriptinizle belgelenen not ortalamanız her ülke için önemlidir. Bazı üniversiteler belirli bir not ortalamasına sahip olmanızı talep edebilir.

Yurtdışı üniversitelerine giriş şartları açısından en önemli ayrım, sınav sistemiyle ilgilidir. Bazı ülkelerin üniversiteleri öğrencileri sınavsız kabul ederken, bazıları ise çeşitli sınavlar uygular. Sınavsız öğrenci kabul eden ülkeler arasında Polonya, Makedonya, Sırbistan, Ukrayna, Azerbaycan ve Rusya gibi Avrupa ve Avrasya ülkeleri sıralanabilir. Bu ülkelerde bazıları dünyanın ilk 1000 üniversitesi arasında yer alan pek çok okula sadece lise diplomanızla kayıt yaptırabilirsiniz. Üstelik, bu ülkelerdeki yaşam koşulları ülkemize büyük benzerlik gösterdiği ve hatta bazılarında çok daha ucuz olduğu için eğitim hayatınız boyunca yaptığınız masraflar eğitim bütçenize yük oluşturmayacaktır. Hatta öğrencilere haftalık 20 saat çalışma izni veren Polonya’da okurken çalışabilir, bir yandan Euro kazanarak bütçenize ve yaşam giderlerinize destek olabilirsiniz. 

Almanya, İtalya, Fransa, İspanya gibi ülkelerin üniversiteleri ise sizi kabul etmek için genel ve özel sınavlardan geçmenizi talep edebilir. Örneğin Almanya’da bir üniversitede okumak istiyorsanız, üniversite sınavından belirli bir puanı almanız şarttır. Eğer İtalya’da okumak istiyorsanız, dil yeterlilik şartını taşımanız gerekecektir. Dil şartı, çoğu AB ülkesi için B2 seviyesi olarak belirlenmiştir. 

Bunun dışında, kaliteli üniversitelerden bazıları, özellikle tıp, diş hekimliği, güzel sanatlar, mimarlık gibi özel yetenek ve üstün başarı gerektiren popüler bölümlere öğrenci kabul ederken özel bilgi ve yetenek sınavları yapabilirler. Bu sınavlar, okuldan okula değişecektir. 

Kısaca özetlersek, yurtdışında üniversite okumak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken konular arasında bütçe planlaması, sınav uygulaması, dil yeterliliği ve bölümlere/üniversitelere özgü koşullar yer alır. Yurtdışında üniversite okumak ve eğitim alabileceğiniz avantajlı ülkeler/üniversiteler/bölümler hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz Draft Yurtdışı Eğitim danışmanlarımızla iletişime geçebilir, dilerseniz Ankara, İzmir veya İstanbul ofislerimizden randevu alarak uzman ekibimizle yüz yüze görüşebilirsiniz. Acele edin, geleceğinize geç kalmayın!

Sosyal Medyada Paylaş
İletişimde Kalalım

Size daha iyi hizmet verebilmemiz için iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz. Alanında uzman eğitim danışmanlarımız kısa süre içinde sizinle iletişim kuracaktır.

En çok tercih edilen okullarımız